zaterdag 30 juli 2016

Spanakopita

Als het zomer wordt, krijg ik er weer zin in, die Griekse phyllo-driehoekjes met kaas en feta (maar eigenlijk heb ik er de rest van het jaar ook zin in ;-))
  


Ik vind het heerlijk om op een zaterdag of zondag spanakopita met verse spinazie* te staan maken "in't groot" - pakweg 20  stuks- en deze dan in te vriezen om op een onverwachts moment een snelle lunch mee op te vrolijken. Vries ze in op een platte schaal en pas als ze bevroren zijn doe je ze in 1 of meerdere diepvrieszakjes dan vriezen ze niet aan elkaar vast. (*Als je diepgevroren spinazie gebruikt, vries je ze beter niet terug in.) 
Tip: ook altijd handig voor een feestje, fingerfood waar iedereen op vliegt!

ingrediënten voor 10 hapjes:

450 g verse of 350 g diepgevroren ontdooide spinazie
200 g fetakaas of van die ronde Turkse harde witte kazen die je in vrak in Midden-Oosterse winkels vindt **
1 ei
nootmuskaat en peper
10 phyllo-deeg vellen (ik gebruik graag ronde brickdeeg-vellen uit de koelafdeling van de Midden-Oosterse winkel, het voordeel is dat je de spanakopita dan kunt invriezen. Ik geloof dat phyllodeeg in de Delhaize te vinden is, maar dan wel in de diepvries. Het verschil qua smaak en resultaat is dat brickdeeg even krokant maar steviger is, en phyllo uit 1000 fijne velletjes bestaat). 

bereidingswijze:
  1. Was je verse spinazie grondig want er komt toch nog altijd zanderige aarde uit. Doe wat olijfolie in een pan op middelhoog vuur en laat de blaadjes slinken. Je hoeft ze niet lang te stoven. 
  2. Giet voorzichtig af met een deksel op de pan of doe over in een vergiet en laat overtollig vocht weglopen. 
  3. Doe de spinazie in een kom en snijd grofweg met een mes en vork (niet nodig bij diepgevroren spinazie). Kruid met peper en nootmuskaat (zout is niet nodig omdat fetakaas zout genoeg is). Laat een kwartiertje afkoelen. 
  4. Meng 1 geklutst ei en de verkruimelde fetakaas onder de spinazie. 
  5. Smelt wat boter en 'lijm' er de pakketjes mee dicht en bestrijk er de bovenkant van elke gevulde driehoek mee. Voor het maken van de driehoekjes kun je je ruimtelijk inzicht of de tekening gebruiken :-). 
  6. Als je ze meteen wilt eten: bak 30 minuten op 180°C in de oven.
  7. Als je ze wilt invriezen: leg ze op vetvrij papier op een bord of schaal en zet in de diepvries. Eens ze ingevroren zijn, kun je ze samen in een plastic diepvrieszakje stoppen zonder dat ze aan elkaar vastvriezen. Voor gebruik, leg je ze gewoon recht uit de vriezer op een bakplaat en bak 30 min. op 180°C. 
healthyhungrystudent.wordpress.com


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...