maandag 23 oktober 2017

Milde viscurry met peultjes, limoen en korianderzaad (Thailand)

Dit is mijn eigen recept van een viscurry met typische smaakmakers uit regio Thailand/Vietnam: kokosmelk, limoenblad, gember en citroengras. Maak 'm net zo pittig of mild als je wilt! Ideaal bij de eerste herfstblues en frisse temperaturen!

ingrediënten:
- 1/2 liter heet water, met 4 eetlepels kokosnootmelkpoeder in opgelost (te vinden in Aziatische/Indische winkels, superhandig, minder vet) of 300 ml kokosmelk uit blik aangelengd met water tot 500 ml
- 1/2 liter heet water met 1 1/2e visbouillonblokjes in opgelost
- een theelepel korianderzaad (te vinden in Indische winkels)
- een laurierblaadje
- een gedroogd limoenblaadje (te vinden in Aziatische winkels, écht de moeite om in huis te halen)
- een stuk van 1/2 centimeter verse gember of een mespunt gedroogde gember
- een mespunt kurkumapoeder
- een groene chilipeper, fijngesneden (of meer als je dat fijn vindt)
- 1/3 ui, fijngesnipperd
- een theelepel kokosvet
- 1 teentje knoflook, gekneusd
- een stukje vers citroengras van 3 à 5 cm afhankelijk van hoe goed je tegen de smaak kan (kan je eventueel weglaten)
- 100 g peultjes, gewassen
- 4 witvisfilets, vb kabeljauw
- vers limoensap naar wens

werkwijze:

  1. Smelt het kokosvet in een kookpot en fruit er de ui in. Pers er het teentje knoflook in uit en rasp er de verse gember boven. Voeg nu het korianderzaad (eventueel gekneusd) en het kurkumapoeder  toe. Roer om en als de aroma's vrijkomen, blus je met de visbouillon en het kokosmelkwater. Stop het laurierblad, limoenblad en stukje citroengras in de bouillon en voeg chilipeper toe. Laat de soep aan de kook komen zodat alle smaken goed in de bouillon en de kokosmelk trekken. Snijd ondertussen de vis in stukken van ongeveer 3 à 4 cm.
  2. Na ongeveer 10 minuten goed doorkoken, proef je even (niet te heet, anders overschat je de hoeveelheid chilipeper) en pas je de smaak aan. Geen enkele van de typische smaken (gember, citroengras, kokos en limoenblad) mag overheersen of ontbreken.
  3. Doe er de peultjes bij en knijp er wat sap van een verse limoen in uit. Gebruik een schuimspaan om de stukken vis voorzichtig in de bouillon te leggen. Houd de soep net op het kookpunt en kook de vis in 4 à 6 minuten gaar. Haal er voorzichtig een stukje uit om te zien of ze gaar zijn. Proef nog eens van de soep en kruidt eventueel bij met peper en zout.
  4. Dien op met Thaïse kleefrijst en partjes limoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...