zaterdag 29 maart 2014

Sholezard - Iraanse rijstpap-dessert21 maart is Iraans Nieuwjaar. Zeer mooi, symbolisch, lente: nieuw leven, nieuw jaar. Daar hoort vuurwerk en een hoop zoetigheid bij, net zoals bij ons Nieuwjaar eigenlijk.

Mijn vriend en ik verrasten elkaar met sholezard (waar we allebei dol op zijn) en geld, dat laatste is traditie. Verder hoort de hele salontafel vol symbolische dingen zoals een spiegel, spruitgroenten, een goudvis (Jahanara van dienst), muntjes, azijn, een klok, een appel, knoflook... in totaal 7 dingen die met een 's' beginnen, ze staan voor liefde, gezondheid, schoonheid, genezing, licht, geluk... Verder horen er allerlei verse en gedroogde vruchten, koekjes, chocolade en gezouten noten op tafel (traditioneel voor het vele bezoek dat na Nieuwjaar word verwacht). 

Vòòr Norooz, maakt iedereen in Iran zich klaar voor het nieuwe jaar met een lentekuis en nieuwe kleren. Nieuwjaar zelf wordt gevierd met het gezin, maar de 12 dagen erna waarbij scholen enzo gesloten zijn, worden familie en vrienden bezocht. Op de 13de dag van het nieuwe jaar komt iedereen buiten voor picnics. 

btw... Iraans Nieuwjaar word ook in naburige landen zoals Azerbeidzjan, Afghanistan, Albanië, Georgië,... gevierd. En natuurlijk door Iraniërs over heel de wereld. Mèt skype. 


En dan nu het recept voor de meest hemelse rijstpap: Sholezard. Dit is genoeg voor 8 potjes.

Ingrediënten:

- 1 kop basmatirijst
- 1 kop witte suiker
- 1 theelepel gemalen saffraan
- 6 eetlepels boter of olijfolie (ja hoor, werkt prima, alleen zorgen dat 't goeie kwaliteit is)
- 1/4e kop gepelde amandelen* die je in 'reepjes' snijdt
- 1/4e kop rozenwater
- fijngehakte niet-gezouten pistache nootjes, zoveel als nodig om te decoreren
- kaneel, idem


Bereiding:

  1. Was de rijst en breng aan de kook in een grote pot met genoeg water om de rijst te bedekken. Laat de rijst rustig gaar koken in 30 min. op een middelhoog vuur, ongeacht de aanwijzingen op het pak (je wilt dat deze rijst helemaal uiteenvalt en het gerecht bindt). Roer regelmatig, vooral naar het einde van de kooktijd toe. 
  2. Laat ondertussen de gemalen saffraan zijn kleur afgeven aan een paar eetlepels heet water. 
  3. Voeg nu de suiker, amandelen, het rozenwater, wat zout en de saffraan toe aan de gekookte rijst. Blijf roeren en laat staan op een middelhoog vuur totdat de rijstpap dik is. 
  4. Giet in een grote schaal of een aantal aparte schaaltjes, laat afkoelen en decoreer met kaneel en pistachenootjes volgens leuke patronen, zie foto (mijn vriendin Mehrnaz was er veel beter in dan ik). 
Je kunt de sholezard ook warm eten, dan smaakt hij nog zoeter. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...