dinsdag 11 maart 2014

Ladies Navels (Turkse donuts)
De roman die ik op dit moment lees, speelt zich af in Constantinopel, in de harem van de Sultan, 1599. Ik was dan ook helemaal in de stemming om dit gebak te maken dat ontstond in het Ottomaanse paleis. Je kunt deze 'Ladies navels' helemaal niet vergelijken met koekjes of cake en ook niet met donuts, al zien ze er zo uit. Ze hebben dezelfde bereidingswijze als soezendeeg. Het doet wat vreemd aan (gelukkig kun je eerst de video bekijken). Je hebt helemaal geen oven nodig, enkel een potje op het vuur voor de siroop, voor het deeg en uiteindelijk voor het bakken in olie. 

)
Voor het recept: klik hier voor het originele Engelstalige recept op de website van "Grandma's design" of lees mijn aangepaste recept hieronder. Ik heb de siroop wat opgeleukt met rozenwater en honing, verder heb ik niks veranderd (in de Ottomaanse tijd werd rozenwater aan het deeg zelf toegevoegd).

Ingrediënten:

voor de siroop:
- 400ml water
- 350g suiker
- 50g honing
- een theelepel rozenwater

voor het deeg:
- 400 ml water
- 100g boter
- 1/2 theelepel zout
- 1 1/2 theelepel suiker
- 250g bloem
- 4 eieren

voor het frituren:
- zonnebloemolie

voor het opdienen:
- pistachenootjes
- bloemsuiker

Bereidingswijze:

  1. Breng het water en de suiker aan de kook in een potje op het vuur voor de siroop. Roer voortdurend en laat 5-10 min pruttelen. Smelt er de honing in, voeg het rozenwater toe en zet aan de kant voor later. 
  2. Breng nu water, boter, suiker en zout aan de kook in een potje op het vuur. Voeg in één keer al de bloem toe en roer goed om klonters te voorkomen. Het deeg moet zacht zijn en loskomen van de zijkanten van de pan. Laat nog 5 min staan op het vuur terwijl je blijft roeren. Laat 10 min afkoelen. 
  3. Voeg nu één voor één de eieren toe en zorg dat het ei volledig opgenomen is door het deeg voor je het volgende ei toevoegt. Het deeg zal zeer zacht en plakkerig zijn. 'Kneed' het deeg 10 min. 
  4. Vet je handpalmen in, neem een eetlepel deeg, rol er een balletje van, druk het plat en duw er met je wijsvinger een gat in zodat je een donut-vorm krijgt. Leg meteen in de koude olie en ga door tot je pan vol is. 
  5. Zet de rest van het deeg opzij en verhit nu de olie om de ladies navels te bakken. Bak ze tot ze goudbruin zijn aan beide zijden, laat ze even uitlekken op keukenpapier en laat ze dan meteen 10 min in de koude siroop liggen (of zie tip onder). Ga verder met het bakken van het deeg maar begin steeds opnieuw met koude olie. 

Eén week houdbaar in de koelkast.

Tip: 

Als ze pas gebakken zijn, zijn ze heerlijk luchtig en krokant. Eens je ze in de siroop hebt gelegd worden ze zwaar, zoet en soppig. Ik bakte deze koekjes in 3 keer waarvan ik ze de laatste 2 keer krokant liet, bestrooide met poedersuiker, honing en pistachenoten en serveerde met de siroop apart om ze in te dopen. Deze versie vond mijn familie het lekkerst. Let op: de volgende dag zijn ze niet meer krokant...                                                 

Nog een tip: 

De siroop op zich is hééérlijk en het zou een zonde zijn om die weg te gooien. Sparen dus! En gebruiken voor een eenvoudige limonade: zet 's middags een groot glas water of spuitwater in de koelkast. 's Namiddags kun je er dan een halve limoen in uitpersen, gezoet met 3 à 4 eetlepels van de siroop. Zalig!1 opmerking:

  1. I made these too but then from a trikish cooking book which i bought, still have to post them will see as i made them é MONTHS AGO SO HAVE TO SEARCH WERE I KEPT THOSE FILES;

    BeantwoordenVerwijderen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...