woensdag 13 januari 2016

Kweeperen met kip, saffraan en honing (Iran - khoresht beh)


Ik had ze al wel vaker in de winkel gezien, die grote gele peren, maar nog nooit de neiging gehad er iets mee te doen, tot ik stootte op een Iraans khoresht (spreek uit 'ghoresht', betekent zoveel als 'stoofpot') gerecht met kweeperen in de hoofdrol. Langshier worden kweeperen eerder tot confituur of gelei verwerkt maar ik vind dat ze juist uitstekend combineren met vlees en specerijen, zoals ze in het Midden-Oosten doen. Kweeperen zijn harder en minder zoet dan gewone peren en hebben een sterk aromatische geur. Je kunt ze niet rauw eten en ook niet in taart.
Deze khoresht hoor je met lamsvlees te maken, maar omdat we die week al veel rood vlees hadden gegeten, opteerde ik voor kip. Het bleek een prima combinatie, voor herhaling vatbaar. De gele spliterwten, vind je gemakkelijk in de buitenlandse supermarkt, ze nemen niet alleen de heerlijke smaak van de saus op, maar zorgen ook dat je voldaan bent met wat minder vlees. 

Dit gerecht is helemaal niet sterk gekruid. Zoals veel typische Iraanse gerechten, ontleent het zijn hemelse smaak aan saffraan en kurkuma. Piment en kaneel zorgen voor een warme kruidige toets en als zoetmiddel koos ik voor honing in de plaats van suiker. ingrediënten:
voor 3 personen

6 kippeboutjes
2 grote kweeperen
een halve ui, versnipperd
een halve kop gedroogde gespleten gele erwten
1/4e theelepel kurkuma
een paar draadjes saffraan
1 kaneelstokje
4 pimentbolletjes
1 eetlepel tomatepuree
3 à 4 eetlepels honing

werkwijze:

  1. Maal de saffraandraadjes fijn tot poeder in een vijzel. 
  2. Bruin de kippeboutjes met de ui in wat olie. 
  3. Doe de de erwten, de kurkuma, het kaneelstokje en de pimentbolletjes erbij. Voeg 2 koppen heet water toe samen met de tomatepuree en het saffraanpoeder en roer om. Kruidt met peper en zout en laat een halfuurtje rustig sudderen. 
  4. Was intussen de kweeperen, snij ze in kwarten en verwijder het klokhuis. Snij daarna in schijven die je halveert. Voeg ze toe aan de stoofpot samen met de honing. Laat ze een halfuurtje meekoken en check of ze zacht zijn. Tegen dan zouden het kippevlees ook mals en gaar moeten zijn.
Geniet van dit gerecht met Iraanse rijst erbij. Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...