vrijdag 8 januari 2016

Spicy fried chicken en granaatappelsalade




Salades van fijngesneden groenten met granaatappel vind je zowel in Turkije als in Libanon. De pitjes geven een lekkere friszoete, knapperige en sappige toets aan de salade. Hoe simpel de ingrediënten voor deze salade ook zijn, het wèrkt gewoon: de walnoten sluiten aan bij de bittere beet van de granaatappelpitjes, afgerond met een likje zoete frambozensiroop in de vinaigrette. 

Als de salade een nacht in de koelkast heeft gerust, zijn de smaken beter verdeeld en ingedrongen, voor een nog heerlijker resultaat. 

ingrediënten granaatappelsalade:

- 1/3de komkommer, in dobbelsteentjes gesneden
- wat rauwe sjalot, versnipperd (pakweg een halve)
- een paar gebroken walnoten (pakweg 3 eetlepels)
- pitjes van de helft van een granaatappel
- 1 eetlepel limoensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels frambozensiroop (of meer naar smaak)
- peper en zout

werkwijze: 

Combineer voor de vinaigrette het limoensap, de olijfolie en de frambozensiroop en peper en zout in een slakom. Voeg de fijngesneden groenten, granaatappelpitjes en walnoten toe, meng goed, bedek met plastic folie en zet weg in de koelkast. 






Ik ben grote fan van fried chicken en daarbij niet alleen op zoek naar de perfecte kruidenmengeling maar ook om 't zo gezond én crunchy mogelijk te maken. Ik opteer daarbij voor cornflakes: check crunch, check glutenvrij! En in de oven ipv frituren, check: gezond! Met deze methode droogt het vlees niet uit maar blijft alles binnen het korstje lekker mals.

Mijn geheim voor extra kruidige kip is om de stukjes kipfilet éérst in een bloem-zout-kruidenmengeling te wentelen, dan door geklutste eieren te halen en daarna door de cornflakes. 

Maak eerst de kruidenmengeling (je kunt ook gewoon kipkruiden gebruiken uit een potje van de supermarkt, maar het is zò leuk om zelf kruiden samen te stellen). Ik maak daarbij dankbaar gebruik van handige mini-lepeltjes tot op 1/8e theelepel die mijn Prins voor mij vond. 

kruidenmengeling fried chicken:

paprikapoeder 1/2e theelepel
korianderpoeder 1/4e theelepel
oregano 1/4e theelepel
basilicum 1/4e theelepel
nootmuskaat 1/4e theelepel
chilipeper 1/8e theelepel
lookpoeder 1/8e theelepel
kurkuma 1/8e theelepel
komijn 1/8e theelepel

Heb je geen zo'n kleine lepeltjes, geen paniek, de aangegeven hoeveelheden gelden als indicatie voor de verhouding. Zorg gewoon dat er mèèr van de dit dan van dat inzit. Meng alle ingrediënten en bewaar in een luchtdicht potje.


ingrediënten fried chicken:
voor 3 personen

- een ontbijtkom cornflakes 
- 2 kipfilets 
- 2 eieren
- 2 eetlepels rijstbloem (of gewone bloem als het jou niet uitmaakt)
- 1 eetlepel kruidenmengeling
- peper en zout


bereiding fried chicken:

Doe de cornflakes in een stevig keukenzakje en sla er op met een deegrol om ze op te breken. Ik heb ze graag redelijk fijn, geen poeder, maar ook geen duidelijk vlokken meer. 
Snij de kipfilet in repen van pakweg 6 cm. Zet de oven aan op 190°C. Zet 3 soepborden en een lichtjes ingevette ovenschaal klaar. Meng de bloem, het kruidenmengsel en flink wat zout in het eerste, klop de eieren los in het tweede en doe de cornflakes in het derde. Haal de stukjes kip er in die volgorde door en leg ze in de ovenschaal en besprenkel met olijfolie (of nog beter: bespuit met olijfolie uit een spuitflesje). Bak 10-12 minuten en controleer door het dikste stukje doormidden te snijden om te zien of het helemaal wit is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...