woensdag 5 juni 2013

Mexicaanse chocolademelk


Gisteren wilde ik de laatste kilte weren met een warme chocomelk maar dan iets méér dan een gewone. Dus heb ik Mexicaanse geprobeerd. Het is via Mexico dat chocolademelk Noord-Amerika en daarna Europa heeft bereikt dus misschien is dit nog wel de meest authentieke chocolademelk vandaag. Ze wordt normaal gezien gemaakt met zwarte chocolade, kaneel, vanille, chili pepers en maïsmeel, waardoor ze wat dikker is en prima als dipsaus kan dienen voor Mexicaans gebak zoals churros. Ik drink ze echter liever, zoals wij het gewoon zijn, maar je kunt ze wel lekker kruidig maken zoals de Mexicaanse. Volgens mij passen kaneel en chocolade heel goed samen! Peper en chocolade trouwens ook, want peper versterkt de chocoladesmaak, ook een prima idee dus in choladecake. 

Weetje: de oorspronkelijke chocolademelk van de Maya's werd koud gedronken en was helemaal niet zoet. 




recept voor 2 gelukkige mensen:

2 koppen volle melk
ongeveer 100 gr grofgehakte zwarte chocolade (meer als je ze intenser wilt)
een theelepel vanillesuiker (als je het zoeter wilt) of vanille-essence
1/4 theelepel kaneel*
een snufje zout
een snufje chilipeper* (versgemalen zwarte peper kan ook)


  1. Warm de melk in een potje op het vuur tot ze bijna kookt.
  2. Roer er de chocolade en suiker door tot die gesmolten is. Breng de chocolademelk tot het kookpunt, draai het vuur lager en voeg de kaneel, zout en peper toe. Laat nog 5 min zachtjes pruttelen.
  3. Proef voorzichtig en voeg eventueel nog wat melk, suiker of specerijen toe. 
  4. Dien warm op. 
Print recept

* de gezondheidsvoordelen van kaneel en chilipeper: kijk hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...