maandag 25 februari 2019

Creatief vegetarisch 2

Deze keer op het menu:

Kruidig geroosterde wintergroenten 
~
Gierst met prei en mozarella 




Met deze ovenschotel kan je werkelijk alle kanten op, alle wintergroenten zijn geschikt dus kijk maar wat je in huis hebt en laat je fantasie de vrije loop. Met wat kruiden erop, zal je met plezier een grote portie groenten binnenspelen.
Met gierst was ik een tijdje op zoek naar een lekkere manier om 't o-zo-gezonde graan klaar te maken. Ofwel werd 't mushy (als je de aanwijzingen op 't pakje volgt) of droog en korrelig. Met zacht gestoofde prei en malse smeltende mozarella wordt 't een stuk interessanter. In principe is dit een volwaardige maaltijd maar je kan er altijd nog een groenteburger of falafel bijgeven.


voor de ovenschotel:
2 pastinaken in dikke frietjes gesneden (wordt het snelst droog en hard)
7 à 8 wortels in schuine schijfjes
1 grote bataat in blokjes
olijfolie
een eetlepel van een kruidenmengeling naar keuze bv 'cajun' of maak zelf een mix van gelijke delen paprikapoeder, komijn en thijm met een snuifje nootmuskaat erbij
  1. Zet de oven aan op 185°C. Snij de groenten zoals aangegeven. 
  2. Verdeel ze over een bakblik of ovenschaal, besprenkel met olijfolie en strooi er de kruidenmengeling en wat (kruiden)zout over. 
  3. Bak de groenten 35 minuten, schep halverwege eens om. 
Twists:
- not veggie? strooi de laatste 10 minuten blokjes spek en fetakaas over de groenten bvb. 100 gram van elks
- helemaal winters? voeg blokjes topinamboer (=aardpeer) toe, maak de pel schoon dan hoef je'm niet te schillen
- crunchy laagje? voeg 1 eetlepel maïsmeel toe aan je kruidenmix
- spicy touch? voeg een mespuntje chilipeper toe aan je kruidenmix


voor de gierst:
150g gierst
1 prei
1 teentje knoflook
1 bolletje buffelmozarella
  1. Kook de gierst gaar in 2 delen water met bouillon. De kooktijd is 25 min. 
  2. Was en snij intussen de prei. Snij in ringetjes. Stoof de geperste knoflook en prei aan in wat olijfolie in een diepe pan totdat de prei zacht is. Als de gierst klaar is, roer je ze door de prei. Scheur de mozarella in brokjes en meng ze voorzichtig door de gierst. 

Leftover lunch:
maak van de rest van de gierst gierst-sesam-burgers door een half eitje (geklutst) en een handje gemalen kaas of een eetlepel geraspte parmezaan door de rest van de gierst te mengen. Kneed het mengsel goed (als er zetmeel uit 't graan loskomt, werkt dit bindend) rol er balletjes van die je wat plat duwt. Haal ze door de rest van het ei en rol ze in een bordje sesamzaadjes. Bak ze bruin en krokant in een koekepan (ook prima in te vriezen en nadien af te bakken). 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...