vrijdag 11 januari 2019

Creatief vegetarisch 1




Na de (vlees)rijke feestdis, help ik jullie met dit recept om de goeie veggiedag-voornemens waar te maken :-). 

Ik denk dat veel mensen bij een veggiedag gemakshalve grijpen naar een vegetarische burger als vervanging van vlees. Het is allesinds geen goedkoper alternatief, ik kies er liever voor om het geld dat ik op 't vlees uitspaar, aan biologische producten te besteden en zelf een volwaardige vegetarische maaltijd samen te stellen volgens dit simpele principe: een soort granen, één iets van groenten en één gerecht met peulvruchten (of onderling gemengd). 

Met wat creativiteit, maak je hier een veel verrassendere en smakelijke maaltijd van de gewone Belgisch-type maaltijd: burger, gekookte aardappelen en gekookte groenten. 

Op het menu: 
wortelpilaf van volkoren rijst
 ~
geroosterde bataat met chai-kruidenboter
~
kruidig gebakken kikkererwten met sojavlokken

Ik leerde sojavlokken kennen op een workshop van EVA. Sojabrokken (zoals ze in Bioplanet te krijgen zijn) klinken mij te hondebrok-achtig dus noem ik ze liever sojavlokken. Maar ze zijn super om mee te werken, veel gemakkelijker dan tofu (tenzij je van die gemarineerde reepjes koopt). Sojabrokken zijn droog dus bewaren lang én absorberen optimaal smaken. Ze zijn bovendien snel klaar én goedkoop. Heel handig om in huis te hebben!! 

Ingrediënten
- 2 wortels
- 1 eetlepel ghee (of olijfolie)
- 1 eetlepel ras-el-hanout of andere Marrokkaanse kruidenmengeling bv voor couscous, als je dat niet hebt, meng je zelf gelijke delen gemalen kaneel, komijn en koriander
- 150g volkoren rijst
- 275 ml water
- 1 eetlepel geroosterde pompoenpitten (pompoenpitten even in een droge pan roosteren)
- verse peterselie

- 2 grote zoete aardappels
- 1 eetlepel boter
- 1/2e theelepel honing
- 1/2e theelepel chaikruiden (als je dat niet hebt, meng je 2 delen gemalen kaneel, met 1 deel kardemom én kruidnagel, eventueel een snuifje gemalen gember) of gebruik gewoon een snuifje kaneel

- 1 eetlepel olijfolie
- 50g sojavlokken
- 125g uitgelekte kikkererwten
- 1 1/2 eetlepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijn 
- een snuifje chilipeper (1/6e theelepel)

Werkwijze:
  1. Begin met de pilaf. Volkoren rijst moet dubbel zolang koken als witte rijst. Ik noem dit pilaf omdat 't een rijstgerecht is met groenten en kruiden. Je hoeft de rijst niet af te gieten (daardoor zouden voedingsstoffen verloren gaan!). Schil en rasp de wortels en verwarm de ghee in de pan (dit geeft een heerlijk aroma). Roerbak er de geraspte wortel in met de ras-el-hanout of kruidencombinatie, strooi er wat zout over en zet een deksel op de pan om de geraspte wortel in 2 min wat zacht te laten worden. Zet het vuur hoog, voeg de rest van de rijst toe en roer goed om zodat de rijstkorrels met olie bedekt worden. Giet er het water op en zet er meteen het deksel op. Je hoeft niet meer te roeren vanaf nu. Zet het vuur middelhoog en zet een klokje op 35 min. Als het einde van de kooktijd nadert, kan je vuur nog wat lager zetten zodat de rijst rustig gaarstoomt in de eigen damp (hef vooral het deksel niet op gedurende de ganse kooktijd!). 
  2. Zet de oven aan op 195°C. Was de bataat en snij overlangs doormidden. Bestrijk de snijkanten met boter, honing, chaikruiden (of de kruidenmengeling) en zout. Prik de snijkanten in met een vork en leg de zoete aardappelen met de snijkant naar boven op een bakplaat. Schuif in de oven voor 20-25 min. 
  3. Week de sojavlokken in ongeveer 4 keer zoveel heet water met 1/2e eetlepel bouillon. Laat 5 min staan. Verwarm de olijfolie in een kookpotje, gooi er eventueel een teentje gepelde gekneusde knoflook in voor de smaak, samen met de sojabrokken (het vocht kan je bewaren voor als ze dreigen aan te bakken) en de uitgelekte kikkererwten. Strooi er de chilipeper, paprikapoeder en komijn over en meng. Bak even aan op hoog vuur tot je de kikkererwten hoort knisperen. Blus met wat bouillon van de sojavlokken als ze dreigen aan te bakken.
  4. Als de kooktijd van de rijst gedaan is, laat je het deksel nog 10 min op de pan zodat de rijst het overige vocht absorbeert. Roer daarna de korrels los en strooi er de geroosterde pompoenpitten en verse peterselie over. Serveer alles samen!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...