zondag 23 december 2018

Perencrumble met saffraan en honing




Hoewel geen wereldkeuken, zet ik deze crumble 'met een twist' toch op mijn blog omdat saffraan 't in zoveel meer goed doet dan alleen paella, rijstpap en vissoep.

In dit dessert, een 'gouden' huwelijk van saffraan en honing. Peren zijn meestal al zoet op zich dus met één eetlepel honing, heb je al meteen een suikervrij recept. Ook prima aan te passen als glutenvrij (gv havervlokken + gv havermeel) en lactosevrij en zelfs vegan dessert! Ik vervang een deel van de havervlokken door haverzemelen omdat de extra vezels zo gezond zijn. De boter vervang ik door rijstolie die een zeer neutrale smaak heeft en dus prima geschikt voor gebak.





ingrediënten (4 porties)
3 peren
enkele draadjes saffraan (niet te veel!)
1 eetlepel vloeibare honing
50g havervlokken
40g haverzemelen (vervang door meer havervlokken als je dit niet hebt)
50g volkorenmeel
snufje zout
2 eetlepels (soja) melk
3 eetlepels rijstolie



werkwijze
  1. Crumble maken is héél simpel. Snij de peren in stukken (of je de schil eraan laat of niet mag je zelf kiezen). Leg de stukjes peer in een kleine ovenschaal en druppel er de honing over. Als je een saffraanvijzeltje hebt zoals ik (lucky me met Iraanse schoonfamilie), is dat ideaal, probeer anders de draadjes wat te verpoederen in een gewone vijzel, dan geven ze nog meer kleur vrij. Heb je dat niet, verdeel de draadjes saffraan dan zo over de peren. 
  2. Zet de oven aan op 190°C.
  3. Meng in een kom de bloem, haverzemelen en het volkorenmeel met een snufje zout. Normaal verdeel je hier vlokjes boter over en 'wrijf' je het deeg met je vingertoppen tot kruimels maar je kan eigenlijk net hetzelfde doen met een andere vetstof, zoals hier rijstolie. 
  4. Verdeel de kruimellaag over de peren en zet de schotel 30 min in de oven (als ze peren erg rijp zijn, verminder dan de oventijd). Houd de crumble in de gaten, de bovenlaag kan soms donker worden vòòr het fruit zacht is (doe er dan een laagje aluminiumfolie over en zet terug in de oven voor de resterende tijd.) Heerlijk met een bolletje goede kwaliteit vanille (soja)ijs erbij voor een feestelijk moment. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...