vrijdag 27 april 2018

Chocolate-coffee cupcakes (Zuid-Amerika) met salted-caramel cream cheese frosting

Hoog tijd voor iets zoets (op deze blog)! En deze chocolade cupcakes zijn simpelweg 'to die for'. Ik nam het recept van een Zuid-Amerikaanse cake over van één van mijn absolute favoriete websites: "The global table adventure". Dit is een uniek en origineel uitgedacht concept van een huismoeder die per week recepten opzocht en maakte van één land en zo alle landen ter wereld afliep, van A tot Z. Ga naar de 'map room' en verlies jezelf een paar uur in het aanklinken van landen en recepten, heerlijk! Hier vind je het originele recept, de cream cheese met caramel is mijn extraatje ;-). Typische Zuid-Amerikaans? De combo chocolade, koffie en rum - jawel hoor, RUM! Moet je proberen!



Ingrediënten:

400g zelfrijzende bloem of gewone bloem
300g boter 
300g chocolade
400g suiker
1 en 1/2 theelepel baksoda als je geen zelfrijzende bloem gebruikt
1 theelepel zout
80 ml donkere rum
400 ml sterke koffie 
2 theelepels vanille-extract of een zakje vanillesuiker
3 grote eieren

voor de creamcheese frosting:
75g boter, op kamertemperatuur
200g roomkaas (ik vind St-Moret het lekkerst hiervoor)
100g poedersuiker
snufje zout
karamelsiroop of agavesiroop met karamelsmaak (als iemand weet waar ik die laatste nog kan vinden? Gevonden in de Action en daarna niet meer, ik was grote fan!)

  1. Verwarm oven voor tot 150°C. Beboter een muffinbakblik met boter en bestuif met cacaopoeder of zet in elk kuiltje een muffinpapiertje. 
  2. Breek de chocolade in stukken en smelt in een kom samen met de boter in de microgolf of au bain marie. 
  3. Meng in een glazen kom de bloem met de baksoda en het zout. 
  4. Roer de rum, vanille-extract/suiker, de koffie en suiker bij het choclade-boter mengsel. 
  5. Voeg de natte ingrediënten bij de droge ingrediënten en klop er 1 voor 1 de losgeklopte eieren door. Meng tot een glad beslag. 
  6. Schep met een eetlepel beslag in elk vormpje tot net onder de rand. Bak 20 à 25 min in de voorverwarmde oven. Maak ondertussen de creamcheese frosting:
  7. Om alles goed te kunnen mengen is het belangrijk dat de ingrediënten allemaal op dezelfde temperatuur zijn. Klop eerst de boter romig en meng er met de achterkant van een gewone eetlepel de roomkaas door. Zeef de poedersuiker erboven en meng tot een glad geheel. 
  8. Laat de creamcheese frosting opstijven in de koelkast terwijl de cupcakes afkoelen tot kamertemperatuur. Bestrijk elke cupcake met de creamcheese frosting (je zult over hebben, maar dit vind ikzelf nooit een probleem ;-)) en druppel er wat karamelsiroop of agavesiroop met karamelsmaak over. Divine! 






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...