maandag 7 juli 2014

Rava laddoos: Indische zoete maïsmeel-bolletjes

Er zijn heel wat glutenvrije Indische desserts die, mits het aanpassen van de hoeveelheid suiker, heerlijk zijn. Ze smaken vaak hemels dankzij dromerige kruiden zoals kardemom en saffraan. Houd de suiker in toom door een stuk te vervangen door honing wat de hemelse smaak alleen maar beter doet uitkomen. Voor de rest zijn de ingrediënten soms verrassend, zoals dit recept met polenta. Je maakt er verrukkelijke botergele bolletjes mee, een echt traktaat bij de thee. Leuk om uit te proberen op een druilerige zondag.
voor ongeveer 20 bolletjes:

1 kop griesmeel (ook semolina genoemd, ik nam maïsgriesmeel = polenta, maar je kan ook tarwegriesmeel of rijstgriesmeel vinden)
1 kardemompeul of een snuifje gemalen kardemom
4 eetlepels boter
1 eetlepel rozijnen
1 eetlepel grofgehakte amandelen 
1 eetlepel grofgehakte hazelnoten
100 gram gedroogde kokos 
2 koppen melk 
1 eetlepel suiker
2 eetlepels honing 

  1. Verhit 1 eetlepel boter en bak er de noten en rozijnen in tot de rozijnen opzwellen. Haal ze uit de pan, in een kommetje en zet opzij.
  2. Bak nu in diezelfde pan (in de vetstof die overschiet van de noten en rozijnen) de kokos. Rooster tot hij droog en crèmekleurig wordt. Doe 2/3de hiervan bij de noten en rozijnen en houd 1/3de apart om de bolletjes in te rollen achteraf. 
  3. Doe de overige 3 eetlepels boter in de pan en rooster hier de polenta in. Druk de klonters met een houten lepel plat zodat de vetstof zich verdeelt. Rooster de polenta tot je een los droog felgeel meel hebt. Zet de pan met polenta opzij. 
  4. Verwarm nu op dit vuur een potje met de melk (wil je op zeker spelen, begin dan met 1 kop en voeg meer melk toe indien nodig. Niet elke griesmeelsoort neemt evenveel vocht op.) Doe er de suiker, honing en kardemompeul bij (bijt erop tot hij openkraakt, dan zullen de pitjes vanbinnen, in de melk terecht komen en smaak geven). Roer tot de suiker en honing is opgelost en verhit tot het kookpunt. Als de melk kookt doe je er de geroosterde polenta bij. De polenta zal vocht opnemen en zwellen. Roer tot je een dikke massa krijgt. 
  5. Doe er de noten, rozijnen en kokos bij en roer tot je een consistentie hebt waar je bolletjes van kan maken met je handen.
  6. Gebruik een eetlepel of theelepel om balletjes te maken in een grootte die jij prettig vindt (bvb. zodat je er 2 happen van kunt nemen). 
  7. Rol de balletjes in de overige geroosterde kokos. 
Minstens 5 dagen houdbaar in de koelkast

Teveel stappen? 
Voeg stap 1 en stap 2 samen, rooster dus de rozijnen en noten en doe er na 2 à 3 minuten 60 gr kokos bij, dan kun je ook stap 7 weglaten. Misschien kun je ook stap 3 (het roosteren van de polenta) overslaan, ik heb het nog niet geprobeerd. Dan heb je maar 1 eetlepel boter nodig, dus gezonder.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...