maandag 4 november 2013

Bonenburgers met bataat en Ras el hanout


Deze bonenburgers zijn verrukkelijk veelzijdig. Je kunt de groenten en smaakmakers gebruiken die je wilt (kijk in de kast, volg je goesting). Je kunt ze opdienen als aperitiefhapje uit 't vuistje met een dipsaus of je kunt ze eten als groentenburger in een vegetarische maaltijd. 

Ik maakte ze van rode kidney bonen uit blik en bataat (zoete aardappel) met ras-el-hanout als smaakmaker. De rode bonen zou ik behouden als basic, ze geven je proteïnen en maken de burger stevig. De bataat kun je vervangen door gewone aardappel met wat erwten, paprika, tomaat, maïs of prei vrij te combineren. Prima om restjes uit de koelkast op te gebruiken. Als smaakmakers kun je ui, knoflook of provençaalse kruiden gebruiken. Wil je een oosterse smaak? Ga dan voor een combinatie met rode linzen, een snuifje curry en komijn. 

De ras-el-hanout (die ik simpelweg in de Delhaize vond), doet wonderen in dit recept. Het brengt een warme, kruidige, zoete smaak naar boven. In deze Marokkaanse specerijenmengeling zit koriander, kaneel, gember, lavendelbloemen, rozenblaadjes, cayennepeper, foelie, nootmuskaat, kardemom en kruidnagel (samenstelling kan variëren van merk tot merk). Ik vind het een tot de verbeelding sprekende mix. Het ruikt fantastisch en je zou een gerecht maken alleen al om de Ras-el-hanout erin te proeven!! Vrij vertaald uit het Arabisch klinkt de vertaling dan ook: 'het beste van de winkel'. 

Ras-el-hanout vind je gemakkelijk in je plaatselijke Noord-Afrikaanse winkel maar je kunt natuurlijk evengoed je eigen mix maken. In de mijne zat ook al groentenbouillon. Super handig. 





recept voor 4 grote eters:

ingrediënten

- 1 blik rode kidneybonen, ongeveer 225 gram uitgelekt
- een kleine of de helft van 1 grote bataat, geschild en in dobbelsteentjes gesneden
- wat snippers ui
- 2 theelepels ras-el-hanout
- wat extra chilipeper (ik deed er ook nog wat extra kaneel en kruidnagel in)
- zout en peper
- 75 g broodkruim (hoeft niet wit, volkoren kan ook)
- 1 ei, geklutst
- chapelure 


werkwijze:

  1. Open het blik kidneybonen, doe ze in een zeef, laat ze uitlekken en was de bonen even onder de kraan.
  2. Warm in een potje op het vuur wat olie, fruit er wat snippers ui in en doe er meteen de dobbelsteentjes bataat bij, voeg wat water,de ras-el-hanout en chilipeper toe. Laat rustig een 10-tal minuten stoven met het deksel op. Check af en toe of er nog wat water bij moet om te voorkomen dat het aanbrandt en proef aan het einde om zeker te zijn dat de bataat zacht is. (het mag wat pikant zijn want de kidneybonen zijn niet gekruid dus maak je geen zorgen, het komt helemaal goed). 
  3. Haal van het vuur en laat het te veel aan vocht uitdampen. 
  4. Prak de kidneybonen tot een slordige puree. Prak ook de bataat tot een grove puree (zodat er nog wat brokjes in de burgers zitten). Meng nu de kidneybonen en bataat met het broodkruim in een kom. Breng op smaak met wat zout en peper. 
  5. Was je handen. Vorm balletjes die je eerst door het ei en dan door de chapelure haalt, druk ze wat plat. Warm olie in een pannenkoekenpan en bak de burgers enkele minuten langs elke kant. 


De dipsaus maakte ik eenvoudigweg door wat zoete paprika en kerstomaatjes fijn te snijden en te mengen met wat ketchup. Klaar!


Lili  









Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...