maandag 1 juli 2013

Khoresth Aloo (Iran) - Kip met pruimen


Dit is de eerste Iraanse maaltijd die ik maakte (desserts dus niet meegerekend) en het was voor mij (en mijn vingers-aflikkende-familie) meteen een voltreffer. De smaak is interessant, vol en zoetig en toch is het recept heel eenvoudig en kun je weinig misdoen. Ik vond het recept op een site die alles mooi stap voor stap toont: My Persian Kitchen

Naast kip, pruimen en gele spliterwten zitten de 2 meest typische Iraanse smaakmakers erin: kurkuma en saffraan, die beiden een prachtige goudgele kleur geven aan gerechten.


Ingrediënten:

1 ui
4 teentjes knoflook
8 kippenboutjes
een halve kop gele spliterwten (te vinden in buitenlandse winkels, laat ze 1 uur weken voor gebruik)
1 kop gedroogde pruimen zonder pit
1/2e theelepel kurkuma* 
een paar draadjes saffraan* die je in 2 eetlepels heet water hebt laten trekken


Werkwijze:

  1. Snijd de knoflook en ui fijn en fruit ze in wat olie. Kruid de kip met peper en zout en voeg toe aan de pot, laat de kippenbouten aan elke kant enkele minuten bakken.
  2. Voeg de spliterwten toe met anderhalve kop water en voeg meer peper en zout toe. Zet het deksel op de pan en laat 20 minuten koken.
  3. Doe er nu de pruimen bij en laat nog eens 40 minuten koken. Kijk af en toe of er nog genoeg vocht is, de spliterwten nemen namelijk veel vocht op en ik heb graag dat er genoeg 'saus' is. Voeg desnoods af en toe wat warm water toe. 
  4. Doe er pas op het laatste de saffraan (draadjes en vocht) en kurkuma in, roer goed, proef eens en laat nog 5 minuten op het vuur staan. 

Serveer dit gerecht met (Perzische) rijst. Heerlijk!!

Print recept


* Kurkuma en saffraan zijn ontzettend gezond: lees hier wat ze voor je gezondheid doen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...