dinsdag 28 mei 2013

Wortel-halva (Iran)





De halva die ik in Al-Rahman in de rekken zie, heb ik nog nooit geproefd, maar als ik er de ingrediëntenlijst en Wikipedia op nasla, lijkt die in niets op de wortelhalva die ik onlangs maakte. Halva zou normaalgezien bereid worden met sesam, honing, suiker en plantaardige olie wat een stevig tofu-achtig uitziend blok oplevert. Mijn wortelhalva daarintegen is zoet en zacht als pudding puur op basis van wortels, rijstbloem, specerijen en suikersiroop. Dit is de Iraanse versie (de wortels zijn blijkbaar een fantasietje, normaal gezien wordt halva er gemaakt met tarwebloem) en er is ook een Indische wortelhalva die er sterk op lijkt. 



Anyway, ik was op zoek naar een wortelrecept dat vlotjes binnen zou gaan, voor een geliefde met te hoge cholesterol. Je leest 't goed, hoewel weinig mensen dit weten, kunnen wortels wonderen verrichten wat cholesterol betreft (en ook op andere vlakken voor je gezondheid, check this). Dus na de wortelsoep en wortelcake, kwam de wortelhalva. Nooit gedacht dat cholesterol verlagen zo'n plezier kon zijn? Het recept vond ik wel redelijk arbeidsintensief en aan de zoete kant. Ik minderde suiker en ook de boter (ha ja, natuurlijk). Ons dessertje ging mee op de picnic en toen we even indommelden onder de lentebloesems kwamen de wilde konijntjes nieuwsgierig neuzen, zouden ze de wortelhalva geroken hebben? Vast een goed teken!

Hier vind je het oorspronkelijke recept. Ik vertaal het voor jullie gemak naar Nederlands en het metrisch stelsel.

Extra: Dit dessert is glutenvrij en kan ook gemakkelijk lactosevrij gemaakt worden als je de boter vervangt door margarine. 

voor 6-8 personen 

ingrediënten:
ongeveer 1 kilo wortels, gepeld en geraspt
1 1/2 kop rijstbloem, gezeefd
3/4 kop suiker 
3 eetlepels boter
2-3 eetlepels rozenwater (te vinden in Arabische winkels)
1/4 theelepel gekneusde saffraan*draadjes opgelost in 3-4 eetlepels heet water
1/4 theelepels kardemom* poeder (groene kardemompeulen zijn te vinden in Arabische winkels maar ook in de Delhaize, malen doe je in een vijzel. Ik vind het gemakkelijkst om alleen de zaadjes erin te malen, niet de peulen, die gebruik ik dan later om thee een lekker smaakje te geven)

om te garneren
2-3 eetlepels pistaches, gehakt
2-3 eetlepels amandelschilfers
1 theelepel gedroogde rozenblaadjes 

methode:
  1. Maak de suikersiroop met de suiker en 1-1/2 kop water in een kleine pot, breng tot het kookpunt op een matig vuur en roer goed tot de suiker is opgelost. Zet opzij.
  2. Doe de geraspte wortel in een pot, voeg 1-1/2 kop water toe, zet het deksel erop en laat op een middelhoog vuur koken tot de wortels zacht zijn, ongeveer 30-40 min.
  3. Pureer of mix de wortels met een puree-stamper, mixer of vork voor de juiste consistentie. 
  4. Neem een grote pan met een deksel, smelt er de boter in op een matig vuur, doe er de gezeefde rijstbloem bij en blijf roeren tot het meel lichtjes goudbruin wordt (ja, dat voelt zeer ongewoon en onwennig, maar doe het gewoon zo, het komt goed!)
  5. Voeg nu de wortels toe. Meng ze goed met de rijstbloem. 
  6. Giet geleidelijk aan de suikersiroop over het wortel-bloem mengsel. Voeg de saffraan, rozenwater en kardemom toe en meng alles goed. Dek de pan af en laat op een heel laag vuur doorkoken zodat de smaken zich vermengen. 
  7. Om te serveren: schep de wortelhalva terwijl hij nog warm is in afzonderlijke schaaltjes (hij wordt vaster bij het afkoelen) en garneer met de nootjes en rozenblaadjes. Serveer op kamertemperatuur.

* wil je meer weten over de gezondheidseffecten van saffraan en kardemom? Ga naar deze pagina

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...