donderdag 18 februari 2016

Kruidig geroosterde cashewnoten

Cashewnoten op zich zien er wat bleekjes en onaantrekkelijk uit maar als je ze roostert, kruidt en zout transformeren ze zich naar een verslavend lekkere snack. Van alle noten hebben cashewnoten van nature de minst uitgesproken smaak dus dienen ze het best om pittig te kruiden.Maak een warme zoetige masala (specerijenmengeling) van 1/4e theelepel zoete paprikapoeder, 1/4e theelepel garam masala, een mespuntje gemalen chilipeper en een nog kleiner mespuntje gemalen piment (vervang desnoods door kruidnagel). Meng goed (eventueel in een vijzel).

Rooster de cashewnoten op middelhoog vuur in een droge koekenpan. Noten roosteren is verraderlijk, de eerste paar minuten gebeurt er niks maar eens ze beginnen te kleuren, gaat het snel dus eens je cashew-aroma in de lucht merkt, blijf je beter dicht bij je pan, en als ze beginnen te bruinen, keer je ze heel regelmatig om met een houten lepel tot ze langs alle kanten een kleurtje gekregen hebben. Doe ze over in een schaaltje en laat de pan even afkoelen.

Zet op het laagste vuur, en als de pan niet meer heet is, doe je er een theelepeltje olie in (zodat de specerijen aan de noten blijven hangen). Ik gebruik graag rijstolie omdat die vrijwel smaakloos is, maar olijfolie kan ook. Strooi er de specerijenmengeling en een flinke snuif grof en/of fijn zeezout in en draai de pan rond zodat deze zich overal verdeelt. De kruidenolie moet warm zijn maar het vuur moet zeer laag staan anders verbranden de kruiden direct. Doe de geroosterde cashewnoten in de pan en roer stevig om en om tot alle noten met kruidenolie bedekt zijn. Als het goed is, zijn de noten niet vettig maar goudbruin en gekruid.

Ik eet ze liefst zo, heet en pittig recht uit de pan!

Bewaar in een glazen potje. Volgende keer laat ik zien dat je er ook groentegerechten een heerlijke crunch mee kunt geven. Stay tuned!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...