zondag 5 januari 2014

Mango-lassi

Poging 1:

Ik heb zalige mango-lassi geproefd in een Indisch restaurant enkele weken geleden (restaurant review volgt) en probeerde het thuis na te maken. Mijn versie leek niet op de zoete en fluweelzachte lassi van het restaurant. Zucht. Ik heb dan maar de herinnering opzij gezet en hoop smaakmakers toegevoegd die altijd hemels smaken: kardemom, saffraan, honing en rozenwater (van elks een heel klein beetje maar). 

Rozenwater, saffraan, rozenwater en kardemom worden effectief toegevoegd aan zoete lassi's om ze op smaak te brengen. Soms worden er ook nootjes zoals pistaches of amandelen over gestrooid of een fris blaadje munt. Het basisrecept voor lassi is yoghurt die met water wordt opgeklopt tot het schuimt. In sommige recepten wordt melk vervangen door water om het romig te houden. Daarna kan je dus kiezen: zoet of zout, met of zonder fruit (maar mango is de bekendste fruitlassi). 

Ik gebruikte voor 2 glaasjes een halve mango, 3 eetlepels yoghurt en lengde aan met melk tot een vloeibare consistentie. 
Zorg dat je verse mango gebruikt die héél fijn gemixt is want het is nogal vezelig fruit dat voor niet-zo-fijne brokken kan zorgen. Anders kun je het pulp eerst door een zeef drukken voor het aan de yoghurt en melk toevoegt. 

Poging 2:

Hoera, gelukt! De trick is dat de mango superzoet moet zijn (en dat is nu eenmaal niet altijd het geval als je ze koopt in de winkel). 

TIP: mangolassi die altijd lukt? Mix gewoon yoghurt met een goede kwaliteit mangosap uit de winkel (het percentage geconcentreerd mangosap kan verschillen per merk als je kijkt in de rekken van de aziatisch/Indische winkels). Hoe de verhouding moet zijn is geheel afhankelijk van hoe zoet je het wilt én hoe mild/zuur je yoghurt is! Begin met 50/50 en proef! Ik eindig meestal met 2/3 mangosap 1/3 yoghurt. Niks van extra smaken of zoetmakers nodig, helemaal puur natuur zalig en romig zoals in het Indisch restaurant ;-). Lili 
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...