maandag 7 oktober 2013

Zoute lassi (India)
* same in English *

Lassi is dé populaire yoghurtdrank van India, waar er lassi-verkopers op straat staan (foto Wikipedia). Mango-lassi is bij ons de meest gekende (en zelfs hier en daar in een exotisch bekertje te vinden in het koelrek van een supermarkt) maar langs hier weet bijna niemand dat lassi evengoed hartig kan gedronken worden. Zoute lassi is even verfrissend als verrassend. 


In België zijn wij totaal niet bekend met zoute dranken, maar in warme oosterse landen is het wel gebruikelijker. In Iran bijvoorbeeld, wordt ook een zoute yoghurtdrank met munt geserveerd die zeer dorstlessend is en goed bij elke maaltijd past. Mijn eigen Westerse geest had al beslist dat dit niet lekker kon zijn, vòòr ik het geproefd had, maar zet dit idee gewoon opzij en proef nog eens. Het is écht lekker verfrissend.    
Het lassi-recept bestaat simpelweg uit yoghurt die aangelengd wordt en op smaak gebracht met geroosterde komijn en zout. Komijn roosteren doe je zo: strooi een eetlepel zaadjes in een droge koekenpan op laag vuur en wacht tot ze gaan 'springen' en donker kleuren (zie onder: verschil tussen gewone en geroosterde komijn in de lepel). Het is een eenvoudige truck om de smaak steviger en intressanter te maken. 
het recept (voor 4 personen):

verpoeder de geroosterde komijnzaadjes in een vijzel (of door ze tussen twee lepels te pletten). Meng het poeder 600 ml volle yoghurt en 300 ml water (of als je één glas voor jezelf maakt ruwweg 2/3 yoghurt tegenover 1/3 water) in een maatbeker. Roer er een beetje zout door (geen hele theelepel natuurlijk, een klein bèètje maar!!) Serveer zeer koel in hoge glazen.

Ik denk dat zoute lassi goed past bij de meeste Indische gerechten. Ik heb me ooit laten vertellen door een Indische dat als ik het eten te pikant vond, ik er gewoon veel zout moest bijdoen als 'tegengewicht', dus deze drank lijkt me de ideale 'brandblusser'. Verder is ze ook zeer goed voor de spijsvertering. Lees hier waarom yoghurt zo gezond is. In India wordt lassi dan ook vaak gedronken bij maag-en darmklachten.
Lili
(p.s. volgende keer trakteer ik jullie op een zoete lassi, er bestaan 
heerlijke varianten met honing en rozenwater of vanille en kaneel.) 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...