maandag 14 oktober 2013

Gebakken bananen met kokos

read in English

Ik kan niet zeggen dat het typisch dit of dat soort Aziatisch gerecht is. Ik wilde gebakken bananen maken met net dat ietsje meer en ik dacht aan kokos. Een schaaltje of potje was te saai voor dit mushy dessert, dus werden het Chinese lepeltjes. That's all.


                                                                                                                                                                                             
                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Het recept is simpel:                                                                                         
Pel je bananen en snijd ze in schuine schijfjes (staat leuk). Bak ze voorzichtig in wat olie in de pan (voorzichtig, want als je te veel roert of schud vallen de stukjes uit elkaar in onappetijtelijke brokken). Terwijl je bakt besprenkel je ze met een klein beetje limoensap, ruwe rietsuiker (bruine suiker kan ook), en geraspte kokos naar smaak. Bak ze enkel tot ze goudgeel zijn en de hele keuken naar bananen ruikt (langer dan dit en ze worden mushy) bak ze dus niet tot ze bruin zijn. Dien warm op met wat extra kokos. 
tips:
  1. Belangrijk: de bananen mogen niet rijp zijn. Liefst ergens tussen groen en geel, zodat ze stevig en niet al te zoet zijn. 
  2. Ik vind dit heerlijk met rum, het transformeert de smaak totaal, brengt het dessert (voor mij) van gemiddeld naar subliem. Ik heb het voor de veiligheid bij het serveren over gesprenkeld want ik ben geen held wat flamberen betreft (durf niet proberen). 
  3. Er bestaan heel wat variaties op gewoon "gebakken bananen", er is voor elk wat wils: Vietnamees (gebakken bananen in kokosmelk), Jamaïcaans (gebakken bananen met bruine suiker, boter, rum en sinaasappelsap), Caraïbisch (gebakken bananen met een saus van in rum geweekte rozijnen, bruine suiker, en boter) of Afrikaans (gebakken bananen met suiker, boter, kokos, sinaasappel-en citroensap). 
  4. Wil je het iets gezonder? Bak de bananen dan niet in de pan, maar in een braadslee in de oven zonder vetstof. 10 minuutjes op 200°C is genoeg voor een paar bananen. 

Lili 

2 opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...